Свържете се с нас

Диети

Диетолог №1 проф. Донка Байкова след тежките Великденски трапези: Ето как ще се отразят на кантара и здравето ни и как да отслабнем

Published

on

Великденският пост приключи с яйца, козунаци и агнешко – как обаче, това ще се отрази на кантара у дома, всеки сам ще види. Но пък как може да се отрази на здравето ни е друг въпрос – гост в студиото на „Денят започва“ беше диетологът проф. Донка Байкова.

По думите ѝ, ние променяме модела си на хранене, инстинктивно с по-високите температури се отказваме от блажните храни постепенно и минаваме към олекотен по калории и енергийна стойност хранителен режим.

проф. Донка Байкова, диетолог: В това меню включваме киселото мляко, нашата традиционна лятна супа – таратора, минаваме към по-леките меса, ако изобщо продължаваме да ги консумираме в такава честота, каквато е била през зимата. През лятото не на всеки му се яде свинска пържола или пък сармички с кисело зеле, но пък с лозови листа става. Би трябвало да минем на повече риба, омлети или пък български миш-маш. Сега пък е зеления период на годината – лапад, спанак и коприва. Можем да ги консумираме под всякаква форма – ако са екологично чисти, може да са сурови във вид на смутита или на салати. 

Внимание! Никога не започвайте деня си с тези 5 храни

 

Дължината му е 60 метра и е нареден върху фонтана на общината. Освен в изяждането на козунака гигант, присъстващите се включиха и в състезанията за н…

Спорт и забавление в едно за оптимална форма след Великденските празници. Гости в студиото на „Денят започва“ бяха Даниела Ризова и Моника Цветкова, които ни показаха полезни упражнения с големи фитнес топки.

---

Диети

Зарязал я, защото тежала 110 килограма! Днес всички мъже я заглеждат, ето как изглежда след диетата на Виктория Бекъм

Published

on

Гаджето й я зарязва, защото я смята за дебела. В действителност момичето има проблеми с килограмите. Тежала е цели 110 килограма. Всички й се подигравали за външния вид. Наричали я с епитети от рода на „свиня“, „изрод“ и „ВИП клиент на МакДоналдс“. Никой обаче, не знаел, че тя има хормонални проблеми, поради което много лесно качвала килограми. Тя пазела в дълбока тайна болестта си и не искала да я съжаляват.

Диета Виктория Бекъм

Ето така е изглеждала преди диетата.

Раздялата с гаджето й обаче, я накарало да промени начина си на живот. Въпреки проблемите тя повела битка с килограмите. За целта решила да спазва диетата на Виктория Бекъм, която е изключително лесна и ефективна. Хранителният режим е познат още като „алкална диета“. Нейният замисъл, е в организма да попадат поне 30 % храни, чиято pH стойност да бъде между 7,35 и 7,45.

Забранени за консумация са храни от типа на нишесте, представители на зърнените култури, спагети, пшеница, бобови растения, всички видове млечни продукти, тлъсто месо, риба и миди. Всички видове напитки също са забранени. Разрешена е единствено вода! Според алкалната диета трябва да се консумират само плодове, зеленчуци, соя, тофу, ядки, семена и бобови растения.

Диета Виктория Бекъм отслабване

Ето така изглежда след като сваля над 40 килограма за 1 година!

Алкалната диета се приема със смесени чувства. Тя има своя доказан ефект, но предвид сериозните ограничения, мнозина избягват да се подложат на този хранителен режим. Ако искате фигура като Виктория Бекъм, то може да пробвате нейната диета!

---

Диети

Ето невероятния диетичен режим на световно известната Лидия Ковачева „Гладолечение“ – против всякакви болести, за идеално здраве и форма!

Published

on

Това е един от най-невероятните и успешни методи за пречистване, излекуване, подмладяване на нашето тяло. С лечебния глад по метода на Лидия Ковачева не само ще свалите качествено килограми, но и ще излекувате тялото си, ще подмладите организма си и ще си възобновите имунните и жизнени сили.

Хиляди са хората, които правят това в последните години. Запознайте се с пълния режим и го спазвайте точно, за да не постигнете обратен ефект и да навредите на здравето. Гладуването за даден период от време е принципно много стар и отдавна известен метод за лекуване на всякакви болести. Във времето, в което ние живеем, е умишлено позабравен, поради маркетинговата кампания на фармацевтиката, аптекарския и „докторския“ бизнес. Съществуват много начини за гладуване и всеки може да ги прави стига да има малко повече от едно зрънце воля. Тук ще опишем най-приятния и най-лесния метод на Лидия Ковачева – гладуване с плодове и билков чай.

Какво се яде

Спира се всякакъв вид храна, като се приема единствено до 800 г плодове (общо за деня) и билков чай (може да е овкусен с мед и лимон). Чаят и плодовете се редуват през 2 часа, като не се приемат заедно, поради ферментацията, която би се образувала в такъв случай. По-малко от тези количества може, но не и повече. Ако се храните с повече от 800 г на ден, лечебния ефект би бил много бавен.

Как действа режимът на Лидия Ковачева

При всяко едно гладуване тялото включва механизма за „автоизхранване“. Какво означава това? Когато спрем да приемаме огромните количества храна, а започнем да приемаме съвсем малко плодове, сок или чай или изобщо нищо, организма започва да разгражда собствени вредни тъкани, шлаки и болни клетки, т.е. той започва да се самопочиства като ги разгражда и унищожава и същевременно с това си набавя енергия. Всеки от нас с години трупа токсини, вредни вещества, тлъстини и като не сме дали шанс на тялото ни да си почине от непрекъснатото разграждане на храна, то трупа вредните вещества от храната къде ли не (с идеята, че по-късно ще се занимае с тях, но това по-късно така и не идва). По време на гладуването в нашето тяло стават 2 процеса – разграждане на вредните тъкани и клетки и изграждане на нови, здрави такива.

Колко време се спазва режима на Лидия Ковачева

Колко дълго – всеки сам определя продължителността, като за да има пълен лечебен ефект, тя е 20 дена 2 до 4 пъти в годината. Но дори и за по-кратко време резултатите са невероятни. Още от втория ден на гладуването започват да се разграждат мастните натрупвания около талията и ханша, от 8-ия ден започват да се разграждат токсичните натрупвания във вътрешните органи, налепите в дебелото черво изчезват, разграждат се лошите тъкани в черния дроб и далака, бъбреците се изчистват, натрупванията по стените на кръвоносните съдове, натрупванията по ставите и прешлените, и така всички органи и клетки един по един се изчистват и възобновяват. След 15-16 ден на гладуването идва ред и на очите и ушите. Затова срокът за най-пълноценно гладуване е около 20 дена, за да се даде шанс на тялото успешно да изчисти всички системи и органи.

Какъв е ефектът

Резултатът – всеки ден от режима осезаемо ще започнете да сваляте килограми. Ако сте с голямо наднормено тегло свалянето на килограми ще е по-видимо. А ако сте в норма за целия период на провеждане ще свалите общо 3-5 кг. Но не това е най-важното. Най-грандиозния резултат от този режим е, че ще се излекувате физически, психически и емоционално. Здравословното ви състояние ще се подобри многократно, сетивата ви ще се изострят, жизнеността и младостта ще се възвърнат, кожата ще засияе, имунната система ще се повиши, всякакви нервни разтройства ще изчезнат (депресия, апатия, черногледство), дори забележете младите кариеси изчезват. В практиката на гладолечението по каквито и да е методи са лекувани всякакви болести. Във всяка част от вашето тяло ще усетите видимо подобрение.

Има ли рискове режимът на Лидия Ковачева

Какво да очаквате по време на режима – в началото може да ви е трудно, ще изпитвате постоянен глад, но глада всъщност е от мозъка ви. Във вашето тяло има достатъчно храна (дори си имате достатъчно за 20 дни пълно гладуване ако не и повече). Мозъка е този, който е свикнал с навика постоянно да пъхате храна в устата си. Дори може да възникнат „болки“ от глад, но това се случва рядко. Режимът по принцип е най-лекия и приятен от всички видове гладолечения. Към средата на периода може да почувствате разколебаване и вътрешна борба (мозъка ще ви казва „недей да продължаваш“, „веднага си хапни едно сиренце или едно саламче“), ако издържите на тези атаки след това ще сте много благодарни и доволни от себе си. Друго, което може да очаквате, е кожата да се обрине силно, акнето или екземите ви да пламнат още повече или да започнете да усещате болните си органи. Това само показва колко отчайваща нужда сте имали от такъв режим. Защо се случва така? Кожата е най-големия отделителен орган и когато провеждаме гладуване се извършва екстремно отделяне на токсини чрез нея и чрез дебелото черво. Затова в първата половина на периода всички проблеми ще се изострят, но след това един по един ще затихват и оздравяват. Също очаквайте езика да започне силно да се облага, ще се покрие с бял, жълт налеп, което е още едно доказателство, че тялото ви е пълно с токсини. Към края на гладуването той ще стане розов и ще спре да се облага.

Захранването е задължително

Ако смятате да правите какъвто и да е вид гладуване, без да направите старателно и качествено захранване, въобще не го започвайте. Захранването е изключително важно. Ако не го направите както трябва ще си навредите още повече.

Как да се захранваме правилно

Ден 1 от захранването – протича стандартно както дните от режима, но този път заменяме плодовете в едното хранене със сезонен зеленчук. Най-добре да консумираме зеленчуците рендосани или на много ситно нарязани, трябва много старателно да сдъвкваме. Не бива да се добавят никакви овкусители – сол, оцет, подправки.

Ден 2 – същия като ден 1, количествата леко се увеличават.

Ден 3 – към хапванията се добавя 1 сварен картоф или някакъв зеленчук, приготвен на пара.

Ден 4 – може да се премине на следния режим сутрин – чай и след това плод обед – малка салатка без сол, може да се добавят пресни подправки (магданоз, копър, 1 скилидка чесън) следобед – чай или плод вечеря – отново салата

Ден 5 – като ден 4

Ден 6 – към храненията може да се добавят и зърнени храни (покълнало жито, пълнозърнест хляб и др.)

Ден 7 – към храненията може да се включат и малко ядки.

Ден 8 – ако държите да ядете млечни продукти чак сега може да ги включите, но съвсем малки количества.

Ден 9 – сега може да хапнете и малко бобови и варива (леща, грах, фасул).

Ден 10 – започнете да се храните така: до обяд – хапвайте нищо друго освен билков чай, прясно изцеден сок, лимонов сок или някакъв плод. Сутрешната обилна закуска не позволява на тялото да се изчисти от токсините и отново започва да ги складира. С плода, сока или чая му помагаме в процеса на изхвърляне на токсините обедно хранене – хапвайте лека жива храна и никога не преяждайте вечеря – и вечерята нека бъде лека и приятна и не много късна, защото храната поета в късни часове остава цяла нощ в стомаха ни без да се разгради, започва да ферментира, отделят се токсични газове, които се абсорбират през стените на стомаха и червата и преминават в кръвоносната ни мрежа и затова сутрин като станем сме без енергия, гади ни се, търсим двойното кафе, чувстваме се така сякаш сме бити цяла нощ, събуждаме се с лошо настроение и света ни е крив. Ако сте гладни вечер, не е защото „организма си иска своето“, а защото вие сте му създали този навик. Всичко се свежда до вредни навици. Ако го привикнете на обратното след време ще се чудите как сте живяли така въобще. Ако държите да ядете месо, включете го в менюто си постепенно след 10-ия ден. Ако правите 15-20 дневно гладуване захранването трябва да е най-малко 10 дни. Ако правите 10 дневно гладуване захранването трябва да е минимум 5 дни.

Какво лекува

Гладолечението лекува абсолютно всички болести, освен в крайна фаза на развитието им понеже тялото няма да има достатъчно време, за да се самоизлекува, но има и много случаи, въпреки безнадеждността, здравето се е възстановявало. Ето кратък списък на многократно излекувани болести – хипертония, анемия, гастрит, колит, язва, запек, хемороиди, астма, синузит, кожни заболявания (акне, екземи, псориазис, алергични дерматити), болести на бъбреците, черния дроб и далака, артрит, генитални смущения, импотентност, затлъстяване, разширени вени, неврози и депресии и още много, много други.

Колко често да го правите

Ако имаме тежки здравословни проблеми е необходимо да се направят няколко курса от по 20 дена, като си правите почивка от 1-2 месеца. Ако ви е трудно може да започнете гладуване с 5 дена, след няколко седмици да направите 10 дневно и така постепенно да увеличите до 20 дена. Когато през годината направите няколко курса, следващите години е достатъчно профилактично да гладувате веднъж на пролет и ще сте здрави дълго време след това (всичко зависи какво ви е менюто през останалото време). Добре е всяка седмица да гладувате за 1 ден, е то тогава наистина ще постигнете неочаквано добро здраве, младост и дълголетие.

Източник: За жената

---

Диети

ВАЖНО! Проф. Байкова с най-точния режим как да не преядем на Великден! Полагат ни се до четири яйца, забравете комбинацията дроб сарма с агнешко

Published

on

Великденските празници са едни от най-разточителните по отношение на храненето. Дните са почивни и обикновено ги прекарваме пред огъващи се от ястия маси, при това с тежки храни – яйца, месо, козунаци.

Можем ли да се спасим от страданията на преяждането и как? Това ни отговори проф. Донка Байкова – един от най-големите родни капацитети в сферата на храненето и диететиката у нас.

Интервю на Любомира ТОНЕВА

– Проф. Байкова, през идните дни със сигурност ни очакват трапези с изобилие от различни видове храни, които всеки си хапва на корем. Има ли вариант да се спасим от преяждането и да не си разваляме празника с коремни болки и неразположения?

– Препоръчвам на всяко семейство да празнува така, както е планирало. Само че, нека всяка домакиня раздели кулинарните си шедьоври на няколко етапа.

Да започнем със закуската, която включва дълго чакания топъл и уханен козунак. Хапнете си по парченце и го съчетайте с чаша чай – най-добре билков, или пък цитрусов фреш, който ще улесни храносмилането на тестото. Ако не можете без кафе – нека да е капучино с повече мляко, защото само чист кофеин възпрепятства приема на желязо, което изобилства в жълтъка на яйцето.

Към козунака обаче има и яйце, нали?

– Борбата с яйцата може да отложим за 10 ч, когато всички в семейството вече са станали и се събират на масата. Отново препоръчвам да комбинирате приема с чаша чай или пък някакъв плод – портокал, например. Разреден айрян също е вариант.

До колко яйца на ден можем да си позволим?

– До четири – но за целия ден, не само за едно хранене. На тези, които имат проблеми с жлъчката, не препоръчвам жълтъка, тъй като може да се стигне до възпаление и криза, нещо крайно нежелателно в празничните и почивни дни.

– Какво е позволено на трапезата за обяд?

– За ордьовър може да поднесем зелена салата и печени картофки или ориз, например. Подобни ястия обаче не трябва да се консумират заедно с месото. Нека след около 30-40 минути домакинята съобразително да прибере всичко в хладилника и едва тогава да поднесе агнешкото. То трябва да е студено и нарязано на тънки филийки, от които е отстранена лойта.

Не бива да косумираме огромни парчета месо. Агнешкото е мазно и ще повиши нивото на холестерол, ако го хапваме в големи количества. Не забравяйте, че ние сме гладни със зрението, а не със стомасите си.

Ориз с месо не може. А как тогава да минем без дроб сармата?

– Избираме – или печено агнешко, или дроб сарма. И двете наведнъж в никакъв случай. Месото е добре да поднесем в комбинация с пресни зеленолистни – зелен лук, лапад, спанак, които помагат за по-бързо храносмилане. Тогава се понижава опасността.

Ако въпреки всичко прекалим с хапването, а нямаме ензимни медикаменти и не ни се ходи на лекар, какво може да направим?

– Поне за 24 часа да спрем да ядем. При преяждане всички органи реагират едновременно – стомах, черва, жлъчка, черен дроб. Спазмите са болезнени, затова трябва да дадем време на стресирания и претоварен вече организъм. Наблегнете на течности – билкови отвари, чай от мента, лайка, липа, няма значение. Не се хранете!

– А тези, които цели 50 дни са били на пост, може ли веднага да се нахвърлят на яйцата и месото?

– В много малки количества – едно яйце, малка порция месо. Да не изключват плодовете и зеленчуците, с които организмът им е свикнал за този период. И най-вече, също да наблягат на течностите.

ПИК

---
Реклама

Интересни

Любопитно3 месеца ago

3 признака, че починал близък е до вас и ви пази

Екстрасенсите твърдят, че душите на починалите хора остават в света на живите, за да бъдат до своите роднини и да...

Новини2 години ago

Истинската война започна! Множество ракети са изстреляни директно по САЩ! Страшно е

„Шест ракети бяха изстреляни по военна база на САЩ в Ирак“, предаде нюзру. „Нападението бе извършено срещу поделение на американските...

Новини2 години ago

България удари дъното! Депутатите се сбиха в народното събрание току-що – СНИМКИ

Напрежение в Народното събрание. Стигна се до спречкване между депутата от „Продължаваме Промяната” Искрен Митев и председателя на „Възраждане” Костадин Костадинов....

Новини2 години ago

Никога не е стигал до там: Само преди минути Путин прониза цялото човечество с най-страшната заплаха

„Митът за западната социална държава се разпада”, добавя той Президентът на Русия Владимир Путин изрази мнение, че последните безпрецедентни санкции,...

Актуални