Свържете се с нас

Новини

Проф. Воденичаров посочи главния виновник за предаването на коронавируса

Published

on

Проф. Емил Воденичаров, катедра „Хигиена“ в Медицинския университет, обясни пред Нова телевизия, че борбата срещу коронавируса има три насоки – едната административните мерки, които взе правителството. Личната хигиена е вторият ключов момент. Коронавирусът се задържа във въздуха твърде малко. На една маса се задържа до 4-5 часа. Най – опасни са дръжки, входни врати. Проникването на вируса става по три пътища – лигавица, носоглътката и устата.

Главен виновник за предаването на това тежко заболяване са ръцете, заяви той. „Има риск от ръцете да попадне на лицето и от там на лигавицата“, каза той. „Ръцете се мият като се събудиш, преди всяко хранене, при взимане на лекарства, при гримирането и поставянето на контактни лещи. Миете ръцете след ходене до тоалетна, изхвърляне на боклук, при кихане, изкашляне, изсекване.“, каза Воденичаров. „Ръкавиците се махат от долния край и обръщат така на обратно.

Маските и всички предпазни средства трябва да се изхвърлят на различно място – кофа с капак“, съветва той. По думите му не е препоръчително да се ползват само и единствено дезинфектанти. „Още в антрето трябва да се събуват обувките, защото ние сме ходили по улиците, където има не само коронавирус, а и други болести. Коронавируса се съдържа и по улиците, дебело подчертавам. Някои го имат това събуване за маниер, но това е правилният начин за профилактика“, каза Воденичаров.

„Връхните дрехи е добре да се проветряват. Слагат се на закачалка и се изнасят навън. 3 часа са достатъчни, за да бъдат дезинфекцирани“, каза той. „Най-мръсният аксесоар е мобилният телефон. Едно изследване на микробиолози от Аризона показва, че там има 10 пъти повече микроорганизмни, отколкото на тоалетната чиния. Добре е да ги чистим с мокри кърпички. Чистенето трябва да е при изключен джиесем.

Може да се използва и микрофибърна кърпичка с парфюм“, заяви той. „При липса на дезинфектант може да се използва белина за чистене на подове. Оцет не бих казал“, заяви експертът. Според него няма да има ефект, ако например си измием ръцете с водка за дезинфекция. Причината е, че трябва да има поне 60% спирт в дезинфектанта, а при алкохола е около 40. „Еднакво е действието на течен и твърд сапун, обясни проф. Воденичаров.

---

Новини

Истинската война започна! Множество ракети са изстреляни директно по САЩ! Страшно е

Published

on

„Шест ракети бяха изстреляни по военна база на САЩ в Ирак“, предаде нюзру.

„Нападението бе извършено срещу поделение на американските военновъздушни сили в западната провинция Анбар“, допълни медията от Израел.

„На този етап не са постъпвали данни за жертви и пострадали“, посочи още нюзру, която се позова на арабски източници.

Нюзру добави: От Пентагона не са коментирали атаката.

„Никой не е поел отговорността за атаката“, посочи още  изданието.

Мащабна операция срещу бойци от ИД започна в Ирак

Според медийната информация обстрелът е бил извършен с ракети „Град“.

Реактивните снаряди са били разработени в Съветския съюз в началото на 60-те години на миналия век и се произвеждат в Русия до ден днешен.

---

Новини

България удари дъното! Депутатите се сбиха в народното събрание току-що – СНИМКИ

Published

on

Напрежение в Народното събрание. Стигна се до спречкване между депутата от „Продължаваме Промяната” Искрен Митев и председателя на „Възраждане” Костадин Костадинов.

Всичко започна от думи на Митев от парламентарната трибуна: „Станаха ясни някои неща. Стана ясно, че г-н Копейкин предаде хората, защото си купи къща с техните пари, парите, които му останаха, си ги обърна в евро, ваксинира се и накрая вдигна карта, за да покаже, че е повече човек от другите”, заяви народният представител от ПП.

Костадинов се отправи към председателстващия заседанието Кристиан Вигенин с думите: „Този тъпак, ще му разбия носа”. Вигенин обаче не му даде думата, тъй като обяви, че не е ясно към кого е отправено изказването.

Това ядоса председателя на „Възраждане”, който се насочи към Искрен Митев в зала. Имаше спречквания, но до физически удари не се стигна.

От „Възраждане” поискаха извинение от „Продължаваме Промяната” и наказание от страна на Народното събрание заради Митев. Според тях казаното са „клевети и лъжи”. Искането на партията ще бъде обсъдено на Председателки съвет. Възможни са санкции за Митев и за Костадинов.

---

Новини

Никога не е стигал до там: Само преди минути Путин прониза цялото човечество с най-страшната заплаха

Published

on

Митът за западната социална държава се разпада”, добавя той

Президентът на Русия Владимир Путин изрази мнение, че последните безпрецедентни санкции, наложени на Русия от САЩ и техните съюзници заради войната на Кремъл в Украйна, бележат края на една епоха. Според Путин оттук нататък Западът ще загуби „глобалното си господство” както в политически, така и в икономически план, пише RT с което доказва амбицията на Путин за световно господство.

В речта си руският държавен глава заяви, че „митът за западната социална държава, за така наречения златен милиард, се разпада”. Нещо повече – „цялата планета е тази, която трябва да плати цената за амбициите на Запада и опитите му да запази изчезващото си господство на всяка цена”, обяснява руският президент.

Путин прогнозира недостиг на храна в целия свят, тъй като западните санкции срещу Русия са се отразили неблагоприятно на цялата световна икономика. Във връзка с решението на няколко западни държави да замразят активите на руската централна банка Путин заяви, че това само ще подкопае непоправимо доверието в тези държави и ще накара други страни да се замислят, преди да предоставят резервите си на тях. Според руския президент почти половината от активите на Москва са били „просто откраднати” от Запада.

---
Реклама

Интересни

Новини2 години ago

Истинската война започна! Множество ракети са изстреляни директно по САЩ! Страшно е

„Шест ракети бяха изстреляни по военна база на САЩ в Ирак“, предаде нюзру. „Нападението бе извършено срещу поделение на американските...

Новини2 години ago

България удари дъното! Депутатите се сбиха в народното събрание току-що – СНИМКИ

Напрежение в Народното събрание. Стигна се до спречкване между депутата от „Продължаваме Промяната” Искрен Митев и председателя на „Възраждане” Костадин Костадинов....

Новини2 години ago

Никога не е стигал до там: Само преди минути Путин прониза цялото човечество с най-страшната заплаха

„Митът за западната социална държава се разпада”, добавя той Президентът на Русия Владимир Путин изрази мнение, че последните безпрецедентни санкции,...

Новини2 години ago

В момента! Бившият вицепремиер пострада тежко в катастрофа. Има жертви

Председателят на Социалдемократическата партия и бивш вицепремиер на Сърбия Расим Ляич бе ранен тежко в катастрофа, станала в неделя сутринта...

Актуални