Свържете се с нас

Новини

Паника или огромна опасност? В България още не осъзнават каква криза идва

Published

on

В Италия по улиците има засилено полицейско присъствие, подобно на Китай се правят тестове за температура и се взимат проби по гари, метро и др. Снимка: АП/БТА

В България започнаха да зачестяват случаите с коронавирус, но същевременно се шири голям скептицизъм за опасността. Мнозина се съмняват, че е сериозно, дори след като Китай си причини многомилиардни загуби, затваряйки всичко и успя да задържи с военни мерки разпространението на заразата. И след като Италия мъчително се опитва да направи същото. Съмнително е дали ще успеят и други като Китай, тоест дали ще успеят да приложат толкова драстични и насилствени мерки.

Петролът падна до 4-годишно дъно, не само заради ценовите войни в ОПЕК. Борсовите индекси в Щатите се свиха с 11% за седмица, светът реално влиза в рецесия.

И при всичко това социалните мрежи са пълни с бодряшки подигравки с коронавируса и каква била тази паника и др.

В интернет мнозина изчисляват, че смъртността, не била толкова голяма…
И, разбира се, винаги се намира някой лекар, който ще каже, че няма страшно. Големи информационни сайтове цитираха един такъв със заглавие „Български лекар каза истината за коронавируса” (виж тук).

И каква е истината, описана от него във Фейсбук? Според д-р Веселин Йолов от МВР-болница няма причини за паника, „защото: 81% от случаите протичат в лека форма. 14% от случаите са умерени. Само 5% от случаите са критични.”

Според анализа на СЗО върху случаите в Китай, 15% от заболелите имат нужда от обдишване с кислород, а 5% се нуждаят и от изкуствено дишане (виж тук).

След като коронавирусът е доказано остро заразен и се разпространява много бързо, коя здравна система може да осигури легла за хиляди пациенти, които имат нужда от подаване на кислород? В Италия вече се видя, че болниците не се справят – няма кислородни апарати за всеки, не достигат лекари, сестри, затова призовават пенсионирани да се включат.

Как е у нас?
Показа се само върхът на айсберга. Единични случаи в Плевен, Габрово и София, които не са в контакт с чужденци и не са пристигнали от чужбина. Тогава откъде? Най-вероятната причина е, че има цяла верига от контактни, по които е стигнал вирусът до заболелите. И сега тепърва ще ги откриват.

В Китай правят проверки за температура и взимат проби за тест за коронавирус навсякъде в метрото и на улиците. Снимка: Чайна нюз

Колко легла с възможности за подаване на кислород има в нашите болници? В Германия подготвят 25 000 и смятат, че няма да стигнат. И колко сестри и лекари ще се намерят, за да се справят болниците? (С 25 стотинки на час за извънреден труд? Ще се подиграе ли сега някой с претенциите на медсестрите?)

А в българските социални мрежи цари оптимизъм, д-р Йолов е споделян нашироко с твърдението, че вероятността да спечелиш от тотото е по-голяма, отколкото да умреш от коронавирус.

„Смъртността за хората под 50-годишна възраст е само 0,2%”, успокоява докторът.
В социалните мрежи се срещат често забележки, че смъртността била „пренебрежимо малка“. Кой да я пренебрегне, обаче? Смъртността уж е доказано засега около 3% от всички вирусоносители, но има разлики, в Италия са дори към 6%, без да са тествани толкова много хора, като в Китай. Ако се изчисли на десетки или стотици милиони заразени, колко души ще умрат? Дали шансът да спечелиш от тотото е по-голям, наистина?

Един обикновен сезонен грип заразява стотици милиони годишно, някои не ходят на лекар, умират от усложнения, но тези епидемии не препълват болниците.

Сегашният вирус е по-заразен от сезонен грип. Италия е в колапс от един вирус. Затворени граници, градове, забрани за всякакви обществени събития. Болници, които изнемогват и не могат да поемат всички пациенти и да ликуват адекватно.

И заразата няма да приключи с края на зимата,
както се случва със сезонните грипове. Сегашният коронавирус няма сезонност, не е свързан със застудяването, както обясняват микробиолози .

Още ли някой вярва, че е излишна паника?

Успокоенията, че смъртността от атипична пневмония е 10%, докато при Ковид-19 е едва 3,4%, заблуждават – защото пневмонията не е заразна. Както не са заразни сърдечно-съдовите заболявания, ракът, диабетът, които вземат повече жертви, както дава пример докторът. Също и ухапванията от змии не са проблем на обществото.

Уви, и обикновеният грип не е по-страшен. Съветите живейте си живота по-скоро насърчават лекомислието.

Силно заразният коронавирус вероятно е плъзнал нашироко из България, поради голяма емиграция и връзки на българи с чужбина.

Така че предпазните мерки не са паника, а задължителни. С всички произтичащи последствия – празни заведения, празни зали за театри, затворени училища и др.

В световен мащаб подобни епидемии са спирани със строги мерки. Сега някои казват – ами имаше и свински грип, и птичи, и др., пък нищо. Не е нищо, те взеха жертви и бяха ограничени с ваксини и с адекватна реакция. Но сегашният вирус е по-заразен и по-трудно ще бъде ограничен. Ваксина се чака след около година. Лекарства няма, има препарати, които сега се тестват.

Заразата ще е тест за здравната система у нас
Ще издържат ли държавните болници? Ще затворят ли частните болници? Те на практика са печалбарски предприятия, приемат охотно пациенти, чрез които могат да прибират пари от Здравната каса, и от самите тях. Заболелите от коронавирус обаче няма да ги приемат там. Освен ако някоя от тези частни болници не започне да печели от това.

Епидемията от коронавирус може да доведе до радикални промени в здравната система у нас и частните болници да бъдат ограничени (в Япония например по закон те не могат да раздават печалба като дивидент на собствениците). А общинските и държавните да не бъдат предприятия по търговския закон. Засега до подобни идеи не се е стигало у нас, но се вижда, че в световен мащаб справянето с епидемия като тази изисква изключително намеса на държавата, свободният пазар в здравеопазването е невъзможно да се справи.

А и без друго очакваната рецесия започва, провокирана от короновируса.

В България още не си дават сметка – с туризма това лято е свършено (а може би и за по-дълъг период). В Испания, примерно, посещенията в хотели и заведения са намалели средно четири пъти, а тя не е от най-засегнатите страни от вируса. Италия е затворена и ще остане извън туристическите дестинации задълго, докато не отшуми епидемията, а това може да стане и след година, докато не се открие ваксина.

И лошата новина е, че у нас много българи преживяват от сезонна работа в Гърция, Италия, Испания. Сега и там няма да намерят работа. Това предстои в условията на световна рецесия.

Епидемията засяга не само туризма. Например премиерата на новия филм за Джеймс Бонд е отложена със 7 месеца за ноември.
Коронавирусът със сигурност ще доведе и до други радикални промени в света. Мнозина работодатели сега оставиха служителите си в някои професии си да работят от вкъщи. Коментират се възможностите това да става не само в извънредни ситуации като сегашната, а и да се използва като все по-широка практика.

---

Любопитно

3 признака, че починал близък е до вас и ви пази

Published

on

Екстрасенсите твърдят, че душите на починалите хора остават в света на живите, за да бъдат до своите роднини и да ги пазят. И ако искате да разберете има ли до вас роднина от света на починалите, то тази статия на Ко4 може да ви помогне:

Животно

Ако 40 дни след загубата на любимия човек срещнете на улицата бездомно коте, пале или ранена птица, то може би в тялото на животното се намира душата на вашия роднина. В този случай не бива да подминавате животното, трябва да го вземете вкъщи и той да стане ваш талисман.

Такива животни притежават невероятна емпатия. Те ще усещат настроението ви, ще ободряват и ще даряват радост дори в най-трудните дни.

Комбинация от числа

Ако редовно срещате едни и същи цифрови комбинации (0000, 1111, 2222) върху часовници, билборди, в реклами по телевизора и т.н., то това е знак, че близкият ви човек е до вас. По този начин той се опитва да каже, че никога няма да ви остави и ще се грижи за вас дори от другия вят.

Също така може да видите/чуете рождената дата или друга значима дата, свързана с починалия. Всичко това оказва, че той е наблизо.

Сън

Може би най-известният знак – сън с участието на починалия родственик. Често интерпретираме тези сънища неправилно, веднага започваме да поставяме заупокойни свещи. Но всъщност вашият близък може да иска да ви донесе важни вести, може би пък иска да ви предупреди за нещо.

Важно е правилно да разшифровате съня. Ако например роднината ви мълчи и се усмихва, той просто е решил да ви каже, че всичко е наред. А ако е разтревожен в съня, значи, че в реалния живот трябва да бъдете внимателни.

Източник: Уебмястото

---

Новини

Истинската война започна! Множество ракети са изстреляни директно по САЩ! Страшно е

Published

on

„Шест ракети бяха изстреляни по военна база на САЩ в Ирак“, предаде нюзру.

„Нападението бе извършено срещу поделение на американските военновъздушни сили в западната провинция Анбар“, допълни медията от Израел.

„На този етап не са постъпвали данни за жертви и пострадали“, посочи още нюзру, която се позова на арабски източници.

Нюзру добави: От Пентагона не са коментирали атаката.

„Никой не е поел отговорността за атаката“, посочи още  изданието.

Мащабна операция срещу бойци от ИД започна в Ирак

Според медийната информация обстрелът е бил извършен с ракети „Град“.

Реактивните снаряди са били разработени в Съветския съюз в началото на 60-те години на миналия век и се произвеждат в Русия до ден днешен.

---

Новини

България удари дъното! Депутатите се сбиха в народното събрание току-що – СНИМКИ

Published

on

Напрежение в Народното събрание. Стигна се до спречкване между депутата от „Продължаваме Промяната” Искрен Митев и председателя на „Възраждане” Костадин Костадинов.

Всичко започна от думи на Митев от парламентарната трибуна: „Станаха ясни някои неща. Стана ясно, че г-н Копейкин предаде хората, защото си купи къща с техните пари, парите, които му останаха, си ги обърна в евро, ваксинира се и накрая вдигна карта, за да покаже, че е повече човек от другите”, заяви народният представител от ПП.

Костадинов се отправи към председателстващия заседанието Кристиан Вигенин с думите: „Този тъпак, ще му разбия носа”. Вигенин обаче не му даде думата, тъй като обяви, че не е ясно към кого е отправено изказването.

Това ядоса председателя на „Възраждане”, който се насочи към Искрен Митев в зала. Имаше спречквания, но до физически удари не се стигна.

От „Възраждане” поискаха извинение от „Продължаваме Промяната” и наказание от страна на Народното събрание заради Митев. Според тях казаното са „клевети и лъжи”. Искането на партията ще бъде обсъдено на Председателки съвет. Възможни са санкции за Митев и за Костадинов.

---
Реклама

Интересни

Любопитно4 месеца ago

3 признака, че починал близък е до вас и ви пази

Екстрасенсите твърдят, че душите на починалите хора остават в света на живите, за да бъдат до своите роднини и да...

Новини2 години ago

Истинската война започна! Множество ракети са изстреляни директно по САЩ! Страшно е

„Шест ракети бяха изстреляни по военна база на САЩ в Ирак“, предаде нюзру. „Нападението бе извършено срещу поделение на американските...

Новини2 години ago

България удари дъното! Депутатите се сбиха в народното събрание току-що – СНИМКИ

Напрежение в Народното събрание. Стигна се до спречкване между депутата от „Продължаваме Промяната” Искрен Митев и председателя на „Възраждане” Костадин Костадинов....

Новини2 години ago

Никога не е стигал до там: Само преди минути Путин прониза цялото човечество с най-страшната заплаха

„Митът за западната социална държава се разпада”, добавя той Президентът на Русия Владимир Путин изрази мнение, че последните безпрецедентни санкции,...

Актуални