Connect with us

Новини

Най-честите грешки, които правим, когато ходим на гробище, а дори и не знаем

Published

on

Погребението, възпоменанието и гробището – са нещата изпълнени със суеверия и привички, които никой не знае дали са точно така или просто баба Пена е казала, че трябва така да се прави.

Затова от невежество, или защото са „приети“, безусловно се подчиняваме на ненужни обичаи и сме склонни да вярваме в предразсъдъците.

Спомен за мъртвите

Редакторите разбраха какво може и какво не може да се направи в погребалните обекти. Ще ви кажем как да се държите на гробището, за да не създавате проблеми. Оказва се, че там също трябва да се спазват етикетите.

Понякога този вид забрани са абсурдни. И хората, които са в състояние на дълбоки емоционални сътресения, изпълняват всичко безусловно, без да се опитват да проникнат в смисъла на тези действия. Мнозина вярват, че суеверията на гробището трябва винаги да се спазват, иначе ще имате много проблеми.

Нека да видим какви са те, правилата за посещение на гробището от гледна точка на „експертите“

КАКВО ДА НЕ ПРАВИМ В ГРОБИЩЕТО

Трябва да влезете в гробището само през страничния вход (през централния – само на погребението) с отворени ръце. И ако в ръцете си държите чанта – не можете да я притискате в дланта си. Необходимо е да я преместите на лакътя си, така че всичките ви пръсти да са отворени.

Не можете да се обръщате, когато напускате гробището.

На гробището не може да се ходи след залез слънце. Не трябва да се ходи при мъртвите с празни ръце, винаги трябва да носите храна и напитки за починалите с вас. При напускане на гробището, трябва да хвърлите нещо на гроба – няколко монети.

Ако нещо е паднало в гробището, не е възможно да се вдигне  – оставете го на мъртвия човек.

На деца и бременни жени е забранено да посещават погребения. Душите на мъртвите могат да вземат душата на бебето с тях, или в нея да обитава чужда душа. Не се оплаквайте от живота близо до гроба, иначе мъртвецът ще ви отведе до мястото му.

Неприемливо е да се влиза в църковния двор с открити сандали или обувки с висок ток.

Да се ​​препънете в гробище не е на добро. Още по-лошо да паднете. На гробището не трябва да се говори за успехи и постижения в живота, за да не ги оставим там Оставете гробището винаги по начина, по който сте дошли.

След като посетите гробището, трябва да почистите добре обувките си, за да не вкарате земята в къщата си и да стоплите краката си над църковна свещ или в гореща вода.

След погребението никой не може да идва на гости в следващите 40 дни

Котките или другите животни в гробището са душите на мъртвите. Черна котка е вещица или движеща се душа на грешника, а бялата котка е душата на праведния човек.

Както виждате, повечето от тези съвети са предразсъдъци, които православната църква не подкрепя. Повечето от тях могат да бъдат обяснени, а останалото е по-добре да не се вярва. Помислете два пъти, преди да направите това.

Да, по-добре е бременните да не ходят на гробището, не защото тъмните сили ще засегнат детето, а защото това е допълнителен стрес. Всъщност всичко зависи от решението на бъдещата майка. Ако тя не иска да изпитва ненужно вълнение, по-добре е да отиде в църквата, да се молиш и да поръчаш панихида за починалите.

Но ако скръбта се е случила отдавна и една жена е сигурна, че психиката й е в състояние да издържи на такъв шок, тогава, ако е бременна, можете да посетите гробището. Винаги е възможно.

Не се препоръчват смях, шеги и ежедневни разговори.

Вие не можете да вземете и ядете плодове на гробището, измийте и пийте вода от местен източник.

Можете да посещавате гробището всеки ден. Няма строги забрани по този въпрос. Но църквата препоръчва да се въздържате в дните, когато не се изпълнява гласна погребална молитва: във всички неделя, в дните на Дванадесетте велики празници, на Великден и през Страстната седмица, а също и на Страстната седмица. в четвъртък, петък и събота.

Гробът трябва да бъде чист. Няма значение какъв размер на паметника и какъв цвят е оградата. Нека това място е добре поддържано и подредено, без плевели и излишна растителност. След като посетите гробището, почистете след себе си и изнесете боклука на специално място.

Помнете основното правило: трябва да се страхувате от живите хора, а не от мъртвите. Елате на гробището с чиста душа и не правете нищо лошо на никого. Преди да отидете на гроба на майка или баща, отидете в църквата и дайте бележка с името на починалия, който да бъде отбелязан в храма. У дома, по всяко време, четете молитвата за починалите родители, тя винаги ще успокоява. За починалия е необходима постоянна молитва, тъй като той сам не може да направи това.

 Какво смятате, че е възможно и какво не трябва да се прави на гробището?

Continue Reading

Новини

Истинската война започна! Множество ракети са изстреляни директно по САЩ! Страшно е

Published

on

„Шест ракети бяха изстреляни по военна база на САЩ в Ирак“, предаде нюзру.

„Нападението бе извършено срещу поделение на американските военновъздушни сили в западната провинция Анбар“, допълни медията от Израел.

„На този етап не са постъпвали данни за жертви и пострадали“, посочи още нюзру, която се позова на арабски източници.

Нюзру добави: От Пентагона не са коментирали атаката.

„Никой не е поел отговорността за атаката“, посочи още  изданието.

Мащабна операция срещу бойци от ИД започна в Ирак

Според медийната информация обстрелът е бил извършен с ракети „Град“.

Реактивните снаряди са били разработени в Съветския съюз в началото на 60-те години на миналия век и се произвеждат в Русия до ден днешен.

Continue Reading

Новини

България удари дъното! Депутатите се сбиха в народното събрание току-що – СНИМКИ

Published

on

Напрежение в Народното събрание. Стигна се до спречкване между депутата от „Продължаваме Промяната” Искрен Митев и председателя на „Възраждане” Костадин Костадинов.

Всичко започна от думи на Митев от парламентарната трибуна: „Станаха ясни някои неща. Стана ясно, че г-н Копейкин предаде хората, защото си купи къща с техните пари, парите, които му останаха, си ги обърна в евро, ваксинира се и накрая вдигна карта, за да покаже, че е повече човек от другите”, заяви народният представител от ПП.

Костадинов се отправи към председателстващия заседанието Кристиан Вигенин с думите: „Този тъпак, ще му разбия носа”. Вигенин обаче не му даде думата, тъй като обяви, че не е ясно към кого е отправено изказването.

Това ядоса председателя на „Възраждане”, който се насочи към Искрен Митев в зала. Имаше спречквания, но до физически удари не се стигна.

От „Възраждане” поискаха извинение от „Продължаваме Промяната” и наказание от страна на Народното събрание заради Митев. Според тях казаното са „клевети и лъжи”. Искането на партията ще бъде обсъдено на Председателки съвет. Възможни са санкции за Митев и за Костадинов.

Continue Reading

Новини

Никога не е стигал до там: Само преди минути Путин прониза цялото човечество с най-страшната заплаха

Published

on

Митът за западната социална държава се разпада”, добавя той

Президентът на Русия Владимир Путин изрази мнение, че последните безпрецедентни санкции, наложени на Русия от САЩ и техните съюзници заради войната на Кремъл в Украйна, бележат края на една епоха. Според Путин оттук нататък Западът ще загуби „глобалното си господство” както в политически, така и в икономически план, пише RT с което доказва амбицията на Путин за световно господство.

В речта си руският държавен глава заяви, че „митът за западната социална държава, за така наречения златен милиард, се разпада”. Нещо повече – „цялата планета е тази, която трябва да плати цената за амбициите на Запада и опитите му да запази изчезващото си господство на всяка цена”, обяснява руският президент.

Путин прогнозира недостиг на храна в целия свят, тъй като западните санкции срещу Русия са се отразили неблагоприятно на цялата световна икономика. Във връзка с решението на няколко западни държави да замразят активите на руската централна банка Путин заяви, че това само ще подкопае непоправимо доверието в тези държави и ще накара други страни да се замислят, преди да предоставят резервите си на тях. Според руския президент почти половината от активите на Москва са били „просто откраднати” от Запада.

Continue Reading
Advertisement

Интересни

Новини1 година ago

Истинската война започна! Множество ракети са изстреляни директно по САЩ! Страшно е

„Шест ракети бяха изстреляни по военна база на САЩ в Ирак“, предаде нюзру. „Нападението бе извършено срещу поделение на американските...

Новини1 година ago

България удари дъното! Депутатите се сбиха в народното събрание току-що – СНИМКИ

Напрежение в Народното събрание. Стигна се до спречкване между депутата от „Продължаваме Промяната” Искрен Митев и председателя на „Възраждане” Костадин Костадинов....

Новини1 година ago

Никога не е стигал до там: Само преди минути Путин прониза цялото човечество с най-страшната заплаха

„Митът за западната социална държава се разпада”, добавя той Президентът на Русия Владимир Путин изрази мнение, че последните безпрецедентни санкции,...

Новини1 година ago

В момента! Бившият вицепремиер пострада тежко в катастрофа. Има жертви

Председателят на Социалдемократическата партия и бивш вицепремиер на Сърбия Расим Ляич бе ранен тежко в катастрофа, станала в неделя сутринта...

Актуални