Connect with us

Новини

Медици разкриха тайната: За да не ви покосят инсулт и сърдечна недостатъчност, яжте…

Published

on

Употребата на няколко шепи ядки всяка седмица ще ви помогне да понижите риска от предсърдно мъждене, както и развитието на сърдечна недостатъчност. Това показват резултатите от изследване, публикувано в специализираното списание за медицински изследвания “Heart BMJ”.

Идеята се родила, след като предишен експеримент показал, че употребата на ядки е свързана с понижаване риска от развитие на инсулт. В този експеримент специалистите не успели да обяснят по какъв именно начин ядките или техните активни вещества влияят на сърдечносъдовата система на човека. Това успели да изяснят шведските учени при втория експеримент, за който става дума в тази статия.

Те включили в експеримента почти 62 хиляди доброволци от Швеция на възраст 45-83 години, които трябвало да разкажат за своите хранителни навици и начина си на живот, след което медиците ги наблюдавали в продължение на 17 години – до края на 2014 г. или до тяхната смърт.

Съпоставяйки получените през това време брой сърдечни пристъпи, случаи на сърдечна недостатъчност, предсърдно мъждене, стеснена аортна клапа, аневризми, инсулти с отговорите в анкетите, учените установили следното: при онези от участниците, които консумирали в големи количества ядки, рискът от сърдечносъдови заболявания бил по-нисък средно с 20%.

При употреба на ядки един до три пъти месечно, рискът от предсърдно мъждене намалял с 12 до 18%. И още една интересна закономерност.

Учените установили, че хората, които са консумирали ядки, особено орехи, в големи количества, били по-образовани, водели по-здравословен начин на живот и били по-успешни в живота. Освен това те по-малко пушили и били физически по-активни. Те консумирали повече плодове и зеленчуци и колкото и да е странно, пиели повече алкохолни напитки, основно леки вина, бира, сайдер.

А по-рано експерти от университета в Маастрихт, Холандия, след десетгодишни изследвания стигнали до извода, че хората, които изяждат по 10-15 грама ядки на ден, понижават риска от смърт с цели 24%.

Учените доказаха също така, че ядките защитават организма на човека от рак на гърдата и сърдечносъдови болести. Освен в борбата с туморите, те успешно се справят с холестеринома и повишават чувствителността на организма към инсулин.

Всички ядки, разбира се, са калорични. 100 грама съдържат минимум 500 калории, а това е почти една трета от дневната норма за жените и една четвърт от тази за мъжете.

Но учените успокояват: последни данни показват, че калориите от ядките далеч не се усвояват на 100%. Простичко казано, калоричността на ядките се губи още при тяхното преработване в стомаха. И се усвояват само 30-40% от тези калории. Но имайте предвид, че това са усреднени лабораторни данни. Всеки организъм преработва храната по свой начин, затова не злоупотребявайте с ядките вечер, още по-малко – през нощта. Те са идеални за дневно или сутрешно похапване. Изяждайте не повече от 20 грама на ден. Ето какво означава това за всеки отделен вид ядки.
• 6 до 8 ореха;
• 10-12 американски ореха (пекан);
• 7 до 10 лешника;
• 20-25 фъстъка;
• 15 до 18 бадема;
• 12 до 15 броя кашу;
• 80-100 кедрови ядки;
• 3-4 бразилски ореха.   

Continue Reading

Новини

14-годишна се самоуби, след като бе групово изнасилена насред гробище

Published

on

Пет момчета, три от които непълнолетни, са били арестувани от полицейските власти в Белгия по обвинение, че са изнасилили 14-годишно момиче в северозападния град Гент.

Престъплението е било извършено на 15 май, когато момичето е имало уговорена среща с едно от момчетата в градския гробищен парк, но заедно с него се появили и четирима негови приятели.

Тогава те се нахвърлили върху момичето и го изнасилили, като през това време направили и няколко снимки, които качили в социалните мрежи. Четири дни след инцидента тийнейджърката е сложила край на живота си, информира онлайн изданието La Libre.

След предприети оперативно-издирвателни действия петимата извършители са открити и задържани от полицията, като най-малкият от тях е на 14 г.

Правосъдният министър на Белгия Винсент ван Куикенборн осъди ужасното деяние и увери, че държавата ще бъде безкомпромисна срещу всички сексуални насилници.

Continue Reading

Новини

Не пийте кафе и сок на гладно

Published

on

Германските диетолози са убедени, че човек има нужда от закуска, за да е здрав. Не всички храни обаче, са полезни за първото ни хранене. Затова специалистите са съставили списък с това, което не трябва да се пие и яде на гладно и по-специално, сутрин, след ставане от сън.

• Вода

Навикът да се пие вода сутрин се счита за полезен, но според специалистите той дори може да доведе до рак. Това се обяснява с температурата на водата. Студената вода на гладно не се препоръчва на хора със заболявания на стомаха или сърдечносъдовата система.

Водата с температура над 65 градуса, ако се пие редовно, уврежда лигавиците, а честите изгаряния провокират появата на анормални клетки, които в крайна сметка, могат да станат злокачествени.

• Кафе

Според учените, кафето стимулира повишеното производство на киселина в стомаха, а също така дразни лигавицата му, което причинява гадене и киселини. При хора със синдром на раздразнените черва кафето може да влоши симптомите му – коремни спазми, подуване, храносмилателни разстройства и газове.

• Месо и хляб

Тялото ни изразходва много енергия за смилането на месото, както и за всякакви животински протеини. Хлебните и брашнените изделия също не се препоръчват да се ядат на гладно. Диетолозите наричат тези храни „прекият път към затлъстяването“. Също така, те може да причинят скокове в нивата на кръвната захар и инсулина.

• Сок

Не се препоръчва да се пият сокове на гладно, тъй като те не съдържат фибри – това може да удари силно панкреаса. Освен това, гладуващото тяло възприема тази напитка като храна и започва да произвежда значително количество инсулин.

• Плодове и зеленчуци

Киселите плодове и някои зеленчуци съдържат много киселини, които могат да се окажат вредни за консумация сутрин. Ако се ядат на гладно, могат да причинят киселини и да доведат до алергии, язви или гастрит.

• Ферментиралите млечни продукти

Тези продукти не се определят като много вредни, но се посочват като безполезни.

Сутрин след сън човешкият стомах има висока концентрация на солна киселина и киселата среда убива всички полезни лактобифидобактерии, съдържащи се във ферментиралите млечни продукти.

Continue Reading

Новини

Тази истина за доматите и краставиците на пазара у нас ще ви разтърси из основи

Published

on

Доматите и краставиците на пазара са масово от внос, а все повече от българските зеленчуци отиват за чуждите пазари. Това показва анализ на Министерството на земеделието, храните и горите, пише Труд бг.

Само за първите два месеца на 2021 г. у нас са внесени над 53 хиляди тона пресни зеленчуци, което е с 12,4% повече спрямо същия период на миналата година. При плодовете увеличението на импорта е 6,8%, до 65,1 хил. тона.

Най-значителни са доставките на домати – с 2,7 хил. тона повече за година или с 22,3% и краставици – с 2,4 хил. тона или 39%. Съществено повишение има и при вноса на пиперки, тикви, марули и зеле – от 14,9% до 34%. От друга страна, внесените количества гъби, моркови, лукови зеленчуци и картофи са с между 2,3% и 9,9% по-малко.

Традиционно около 77% от целия внос на пресни плодове са цитруси и банани – общо 50,1 хил. тона, с 10,2% повече на годишна база.

Съществен дял (11%) заемат и доставките на ябълки, при които все пак се отчита спад от 21,5% спрямо година по-рано. Импортът на киви, ягоди, грозде и круши нараства с между 2,6% и 51%.

В същото време родното производство отива зад граница. Общо за първите два месеца на 2021 г. от страната са изнесени 13 хил. тона пресни зеленчуци и 11,5 хил. тона пресни плодове, респективно с 67,3% и 8,5% повече в сравнение с година по-рано.

Най-голям принос за ръста на експорта имат по-голямата реализация извън страната на краставици – с 1,5 хил. тона или 72,5% и домати – с 1,4 хил. тона или 57,9%. Чувствително се повишават и изнесените количества зеле, пиперки, патладжани, тикви и сладка царевица – от 29,7% до близо четири пъти. Прави впечатление многократното увеличение на износа на марули, лукови и бобови зеленчуци (основно грах).

През 2020 година с 20 на сто по-слаба реколта

Реколтата от домати и краставици миналата година е била с 20 на сто по-слаба, спрямо тази през 2019 г., показва анализ на земеделското министерство. От площите с домати са прибрани близо 116 хил. тона при 145 хил. тона през 2019 г. При краставиците реколтата е намаляла от близо 73 хил. тона на 53 хиляди тона. Спад има и в прибраните количества пипер, зеле и кромид лук.

Произведеното грозде също е намаляло с 11% спрямо предходната година. В следствие на лоши климатични условия от 2 395 ха плододаващи лозя не е прибрана продукция, а за над 14 хил. ха от лозята в стопанствата не са полагани грижи поради икономически и социални причини, пише ва нализа. Неподдържаните лозя, както и тези на маломерни и разпокъсани парцели извън земеделските стопанства, са 16 646 ха.

Continue Reading
Advertisement

Интересни

Новини6 месеца ago

14-годишна се самоуби, след като бе групово изнасилена насред гробище

Пет момчета, три от които непълнолетни, са били арестувани от полицейските власти в Белгия по обвинение, че са изнасилили 14-годишно...

Новини6 месеца ago

Не пийте кафе и сок на гладно

Германските диетолози са убедени, че човек има нужда от закуска, за да е здрав. Не всички храни обаче, са полезни...

Новини6 месеца ago

Тази истина за доматите и краставиците на пазара у нас ще ви разтърси из основи

Доматите и краставиците на пазара са масово от внос, а все повече от българските зеленчуци отиват за чуждите пазари. Това...

Новини6 месеца ago

Скандал: Прокуратурата уличи в лъжа Бойко Рашков!

Не отговаря на истината твърдението, че в прокуратурата има образувано досъдебно производство срещу служебния вицепремиер и вътрешен министър. Това каза...

Актуални