Connect with us

Новини

К-19 си отива, но нова зараза нахлу в България, извиха се опашки в болниците

Published

on

Пред кабинетите на личните лекари започнаха да се трупат пациенти, които са с летни ентеровируси, показа проверка, цитирана от „Монитор“.

Летните инфекции протичат с грипоподбни симптоми – болки в гърлото и висока температура. Много характерно е появата на специфичен обрив по ръката, устата и крака. Не всички инфектирани обаче развиват напълно белезите, по които се разпознава вирусът.

Заради това и често медиците не успяват да го „хванат“

„Много малка част от пациентите с подобни оплаквания се изследват в Националния център за заразни и паразитни болести дали са точно ентеровирусни или е някаква друга инфекцията“, коментира за „Монитор“ председателят на Сдружението на общопрактикуващите лекари доц. Любомир Киров. По думите му не е изненада, че вече има пациенти с типични за летните вируси оплаквания.

„Има си ги вирусите и се очаква да ги има и да зачестят тези пациенти с настъпващото лято“, каза още шефът на общопрактикуващите лекари.
Макар и симптомите на ентеровирусните инфекции до голяма степен да се припокриват със симптомите на COVID-19, е трудно да бъдат объркани от специалистите.

Не може да се обърка с COVID-19

Има си тестове. Ентеровирусните инфекции протичат с диариен синдром“, коментира за „Монитор“ председателят на Сдружението на софийските общопрактикуващи лекари д-р Георги Миндов. Той коментира още, че през миналата година заради COVID-19 летните инфекции са били в пъти по-малко в сравнение с предни години. По думите му това е нормално, тъй като хората са спазвали противоепидемичните мерки. Именно заради това през миналата година като цяло са намалели и всички останали вирусни инфекции.

„Ако хората спазват противоепидемичните мерки срещу COVID-19, ще се предпазят и от ентеровирусните инфекции“, обясни още д-р Миндов. Той призова хората да продължат да спазват тези правила. Според него е твърде вероятно и това лято да няма голям бум на летните вируси, ако хората спазват мерките. Той припомни още, че трябва да се внимава във водата във водоемите, както и с водата за пиене, защото именно чрез нея много се разпространяват тези вируси. Заради това е много важно да се спазват мерките и за хепатит А, който е известен като болестта на мръсните ръце.

Семейният лекар припомни, че подобни инфекции не трябва да се подценяват. При децата те често водят до бързо дехидратиране, докато при по-възрастните това се среща по-рядко. Понякога може да се стигна и до болнично лечение.

Continue Reading

Новини

Истинската война започна! Множество ракети са изстреляни директно по САЩ! Страшно е

Published

on

„Шест ракети бяха изстреляни по военна база на САЩ в Ирак“, предаде нюзру.

„Нападението бе извършено срещу поделение на американските военновъздушни сили в западната провинция Анбар“, допълни медията от Израел.

„На този етап не са постъпвали данни за жертви и пострадали“, посочи още нюзру, която се позова на арабски източници.

Нюзру добави: От Пентагона не са коментирали атаката.

„Никой не е поел отговорността за атаката“, посочи още  изданието.

Мащабна операция срещу бойци от ИД започна в Ирак

Според медийната информация обстрелът е бил извършен с ракети „Град“.

Реактивните снаряди са били разработени в Съветския съюз в началото на 60-те години на миналия век и се произвеждат в Русия до ден днешен.

Continue Reading

Новини

България удари дъното! Депутатите се сбиха в народното събрание току-що – СНИМКИ

Published

on

Напрежение в Народното събрание. Стигна се до спречкване между депутата от „Продължаваме Промяната” Искрен Митев и председателя на „Възраждане” Костадин Костадинов.

Всичко започна от думи на Митев от парламентарната трибуна: „Станаха ясни някои неща. Стана ясно, че г-н Копейкин предаде хората, защото си купи къща с техните пари, парите, които му останаха, си ги обърна в евро, ваксинира се и накрая вдигна карта, за да покаже, че е повече човек от другите”, заяви народният представител от ПП.

Костадинов се отправи към председателстващия заседанието Кристиан Вигенин с думите: „Този тъпак, ще му разбия носа”. Вигенин обаче не му даде думата, тъй като обяви, че не е ясно към кого е отправено изказването.

Това ядоса председателя на „Възраждане”, който се насочи към Искрен Митев в зала. Имаше спречквания, но до физически удари не се стигна.

От „Възраждане” поискаха извинение от „Продължаваме Промяната” и наказание от страна на Народното събрание заради Митев. Според тях казаното са „клевети и лъжи”. Искането на партията ще бъде обсъдено на Председателки съвет. Възможни са санкции за Митев и за Костадинов.

Continue Reading

Новини

Никога не е стигал до там: Само преди минути Путин прониза цялото човечество с най-страшната заплаха

Published

on

Митът за западната социална държава се разпада”, добавя той

Президентът на Русия Владимир Путин изрази мнение, че последните безпрецедентни санкции, наложени на Русия от САЩ и техните съюзници заради войната на Кремъл в Украйна, бележат края на една епоха. Според Путин оттук нататък Западът ще загуби „глобалното си господство” както в политически, така и в икономически план, пише RT с което доказва амбицията на Путин за световно господство.

В речта си руският държавен глава заяви, че „митът за западната социална държава, за така наречения златен милиард, се разпада”. Нещо повече – „цялата планета е тази, която трябва да плати цената за амбициите на Запада и опитите му да запази изчезващото си господство на всяка цена”, обяснява руският президент.

Путин прогнозира недостиг на храна в целия свят, тъй като западните санкции срещу Русия са се отразили неблагоприятно на цялата световна икономика. Във връзка с решението на няколко западни държави да замразят активите на руската централна банка Путин заяви, че това само ще подкопае непоправимо доверието в тези държави и ще накара други страни да се замислят, преди да предоставят резервите си на тях. Според руския президент почти половината от активите на Москва са били „просто откраднати” от Запада.

Continue Reading
Advertisement

Интересни

Новини1 година ago

Истинската война започна! Множество ракети са изстреляни директно по САЩ! Страшно е

„Шест ракети бяха изстреляни по военна база на САЩ в Ирак“, предаде нюзру. „Нападението бе извършено срещу поделение на американските...

Новини1 година ago

България удари дъното! Депутатите се сбиха в народното събрание току-що – СНИМКИ

Напрежение в Народното събрание. Стигна се до спречкване между депутата от „Продължаваме Промяната” Искрен Митев и председателя на „Възраждане” Костадин Костадинов....

Новини1 година ago

Никога не е стигал до там: Само преди минути Путин прониза цялото човечество с най-страшната заплаха

„Митът за западната социална държава се разпада”, добавя той Президентът на Русия Владимир Путин изрази мнение, че последните безпрецедентни санкции,...

Новини1 година ago

В момента! Бившият вицепремиер пострада тежко в катастрофа. Има жертви

Председателят на Социалдемократическата партия и бивш вицепремиер на Сърбия Расим Ляич бе ранен тежко в катастрофа, станала в неделя сутринта...

Актуални