Connect with us

Новини

Константин Пенчев захапа Манолова и разкри как Братя Галеви може да станат депутати

Published

on

Съдията в Конституционния съд и бивш омбудсман Константин Пенчев даде първо интервю след 6 години – за „Неделята на NOVA“. Той сподели, че е усещал работата на омбудсман като призвание, обичал е хората.

Според него с Мая Манолова, която го наследи на позицията, са имали различно разбиране за позицията на омбудсман.

„За Мая Манолова не ми се говори. Да приемем, че имаме различен стил на работа и различно разбиране на институцията омбудсман.
По думите му всички са го предали, дори част от тези, които са го предложили за омбудсман, защото са гласували за Манолова.

„Горе долу всички ме предадоха. Дори и част от тези, които ме предложеха може да са гласували за Манолова. Това бяха Реформаторският блок. По-скоро Мартин Димитров. Той се обади в последния ден и много се колебаех, дали да се съглася. Просто всичко беше уредено.

Такава е била политическата воля, ГЕРБ не са ме одобрявали за втори мандат. Иронията на съдбата е, че кандидат тогава на ГЕРБ бе Манолова, която сега е най-големия критик на правителството на ГЕРБ“, коментира Пенчев.

Работата ми в Конституционния съд е много отговорна. Той не е съд, дейността му не е типично правораздавателна. Не можем да бъдем в рамки, животът се развива.

Той смята, че Конституцията трябва да се променя, но не е необходима нова.

„Конституцията трябва да се променя, но няма нужда от нова конституция. не трябва да се плъзгаме по тази плоскост. Държавата не може да се откаже от финансиране на политическите партии, защото те са гарант за демокрацията. С отвращение слушам когато от парламентарна трибуна се говори за премахване на заплати, намаляване на депутати. Какво означава това? Че моят труд не струва нищо? Ако не са необходими депутатите, да станем една диктатура и всичко да се свърши“, каза Пенчев.

Пенчев коментира и случващото се в Комисията „Манолова“ и какъв би бил резултатът от мажоритарния вот.

„Ако се върнем началото на прехода имаше една приказка – каквито са ни бизнесмените, такива са ни и политиците. Бизнесът в голяма част е такъв“, каза той.

На въпроса, дали е възможно бизнесмените, показани във въпросната комисия, да влязат в политиката, Пенчев отговори така: „Не съм специалист по изборни системи, но ми се струва много логично. Не мога да си представя представителите на Кюстендилския избирателен район да бъдат други, освен Братя Галеви“.

Ще успеете ли КС да се произнесете в срок по новия Изборен кодекс.

„Какво означава да се произнеса в срок“ Ако два дни преди изборите, например президента или ВАС, реши, че има нови противоконституционни разпоредби и ги внесе при нас? Какво означава да се произнесем в срок? Да се произнесем в нощта преди изборите? Ние проверяваме закона, ако действащия закон е спазен, значи изброите са перфектни.

Ако този закон в по-късно време бъде обявен за противоконституционен, знаете, че нашите решения действат в бъдеще“, каза Пенчев. По неговите думи стана ясно, че това не може да бъде основание за касиране на вота.

Говорейки за исканията за смяната на Иван Гешев на позицията главен прокурор, той каза, че смяната на човек не променя нищо трябва да се промени системата. Закриването на спецпрокуратурата е чисто политически ход. Главният прокурор може ли без МВР, без ДАНСК който и да е прокурор да повдигне обвинение. Той не може да тръгне с лупата и сам да разследва? Когато се говори за всемогъщото в прокуратурата , това е малко…

/skandal.bg/news/16211886103245/konstantin-penchev-zahapa-manolova-i-razkri-kak-bratya-galevi-mozhe-da-stanat-deputati

Continue Reading

Новини

Истинската война започна! Множество ракети са изстреляни директно по САЩ! Страшно е

Published

on

„Шест ракети бяха изстреляни по военна база на САЩ в Ирак“, предаде нюзру.

„Нападението бе извършено срещу поделение на американските военновъздушни сили в западната провинция Анбар“, допълни медията от Израел.

„На този етап не са постъпвали данни за жертви и пострадали“, посочи още нюзру, която се позова на арабски източници.

Нюзру добави: От Пентагона не са коментирали атаката.

„Никой не е поел отговорността за атаката“, посочи още  изданието.

Мащабна операция срещу бойци от ИД започна в Ирак

Според медийната информация обстрелът е бил извършен с ракети „Град“.

Реактивните снаряди са били разработени в Съветския съюз в началото на 60-те години на миналия век и се произвеждат в Русия до ден днешен.

Continue Reading

Новини

България удари дъното! Депутатите се сбиха в народното събрание току-що – СНИМКИ

Published

on

Напрежение в Народното събрание. Стигна се до спречкване между депутата от „Продължаваме Промяната” Искрен Митев и председателя на „Възраждане” Костадин Костадинов.

Всичко започна от думи на Митев от парламентарната трибуна: „Станаха ясни някои неща. Стана ясно, че г-н Копейкин предаде хората, защото си купи къща с техните пари, парите, които му останаха, си ги обърна в евро, ваксинира се и накрая вдигна карта, за да покаже, че е повече човек от другите”, заяви народният представител от ПП.

Костадинов се отправи към председателстващия заседанието Кристиан Вигенин с думите: „Този тъпак, ще му разбия носа”. Вигенин обаче не му даде думата, тъй като обяви, че не е ясно към кого е отправено изказването.

Това ядоса председателя на „Възраждане”, който се насочи към Искрен Митев в зала. Имаше спречквания, но до физически удари не се стигна.

От „Възраждане” поискаха извинение от „Продължаваме Промяната” и наказание от страна на Народното събрание заради Митев. Според тях казаното са „клевети и лъжи”. Искането на партията ще бъде обсъдено на Председателки съвет. Възможни са санкции за Митев и за Костадинов.

Continue Reading

Новини

Никога не е стигал до там: Само преди минути Путин прониза цялото човечество с най-страшната заплаха

Published

on

Митът за западната социална държава се разпада”, добавя той

Президентът на Русия Владимир Путин изрази мнение, че последните безпрецедентни санкции, наложени на Русия от САЩ и техните съюзници заради войната на Кремъл в Украйна, бележат края на една епоха. Според Путин оттук нататък Западът ще загуби „глобалното си господство” както в политически, така и в икономически план, пише RT с което доказва амбицията на Путин за световно господство.

В речта си руският държавен глава заяви, че „митът за западната социална държава, за така наречения златен милиард, се разпада”. Нещо повече – „цялата планета е тази, която трябва да плати цената за амбициите на Запада и опитите му да запази изчезващото си господство на всяка цена”, обяснява руският президент.

Путин прогнозира недостиг на храна в целия свят, тъй като западните санкции срещу Русия са се отразили неблагоприятно на цялата световна икономика. Във връзка с решението на няколко западни държави да замразят активите на руската централна банка Путин заяви, че това само ще подкопае непоправимо доверието в тези държави и ще накара други страни да се замислят, преди да предоставят резервите си на тях. Според руския президент почти половината от активите на Москва са били „просто откраднати” от Запада.

Continue Reading
Advertisement

Интересни

Новини8 месеца ago

Истинската война започна! Множество ракети са изстреляни директно по САЩ! Страшно е

„Шест ракети бяха изстреляни по военна база на САЩ в Ирак“, предаде нюзру. „Нападението бе извършено срещу поделение на американските...

Новини8 месеца ago

България удари дъното! Депутатите се сбиха в народното събрание току-що – СНИМКИ

Напрежение в Народното събрание. Стигна се до спречкване между депутата от „Продължаваме Промяната” Искрен Митев и председателя на „Възраждане” Костадин Костадинов....

Новини8 месеца ago

Никога не е стигал до там: Само преди минути Путин прониза цялото човечество с най-страшната заплаха

„Митът за западната социална държава се разпада”, добавя той Президентът на Русия Владимир Путин изрази мнение, че последните безпрецедентни санкции,...

Новини8 месеца ago

В момента! Бившият вицепремиер пострада тежко в катастрофа. Има жертви

Председателят на Социалдемократическата партия и бивш вицепремиер на Сърбия Расим Ляич бе ранен тежко в катастрофа, станала в неделя сутринта...

Актуални