Свържете се с нас

Новини

Ето кои са двамата братя Бобокови – от магазинче в русенско село, през червените куфарчета и търговия с горива, до връзки с Таки и Манол Велев. Имат антики за 80 млн. лв. като Васил Божков

Published

on

Нова мащабна спецоперация на прокуратурата, съвместно с МВР и ДАНС, се провежда в цялата страна заради нерегламентиран внос на боклуци. В Ботевград бе обсаден за обиск дома на зам.-министърът на околната среда и водите Красимир Живков, в София – Министерство на околната среда и водите, а в Русе и столицата – домовете и офисите на маститите босове братя Атанас и Пламен Бобокови.

Те са сред най-богатите българи, като според различни класации на в първата десятка на баровците у нас. Братята са родени в русенското село Пиргово. Атанас – на 2 ноември 1959 г., а Пламен на 31 октомври 1968 г. По онова време селото е известно с лозята, винарската си изба и <strong>стария комунистически род Бобокови. Един от него Ангел, става първи секретар на окръжния комитет на БКП в Русе. Той не е нито баща, нито чичо на двамата, както се говори, но определено им е роднина въпреки, че братята гледат все повече да се дистанцират от тази кръвна връзка.

Момчетата от малки се развиват „правилно“ за онова време. Атанас завършва най-престижното русенско училище Английската гимназия, а Пламен второто по престиж Математическата гимназия. После Атанас записва най-престижната по онова време специалност, за която се иска специална препоръка от градския комитет на партията международни икономически отношения, а Пламен също престижното право в Софийския университет. Демокрацията ги заварва в София малкият още следва, а големият работи в дилинг-службата на Българската външнотърговска банка!

Баткото Атанас изведнъж решава да емигрира в САЩ. Какво е правил там, не е публично известно, но скоро се връща и през 1992 г. братята основават първата си фирма в родното си село Пиргово едноличния търговец „Бобоков и синове“. Единият вече е на 33 г., а другият на 24. Дейността на компанията тогава е класифицирана като облекла и аксесоари магазини. Години след старта на бизнеса им те са вече в топ 10 на България по богатство.

Обаче те завъртат и търговия с горива. „Беше много актуално тогава, защото имаше големи проблеми със снабдяването“, разказва години след това по-малкият брат Пламен. Пазарът се стабилизирал, печалбите им намалели, а в петролната търговия се намесили мутрите и братята, по собствените им признания, решили да произвеждат масла. „Приста ойл“ е основана през ноември 1993 г. в русенската рафинерия, която е преработвала добития петрол от находищата край Шабла и Тюленово. Спечелените от петрола пари само за една година ще са били много, защото братята си построяват завод и през 1995 г. започват производство на смазочни масла с марката „Приста“. Четири години по-късно приватизират завода за акумулатори в Монтана – Монбат. С напредване на годините, братята вече имат заводи в Турция, Румъния, Сърбия, Унгария, Туркменистан, пристанищни терминали в Одеса и Варна, летище край Русе, имат изключителните права да снабдяват с масла 750 пристанища по света, а също и йеменската армия.

Притежават и колекция от антики, оценявана на 80 млн. евро. Имената им бяха сред спряганите в парламента като хората, заради които бе гласуван новият закон за културното наследство, узаконяващ частните сбирки. Покойният Стефан Данаилов, като министър на културата, им разрешава и да направят първия частен музей в родината. Бобокови, както почти всички бизнесмени на прехода, всъщност са сред получилите от червените куфарчета с пари за началото на бизнеса си и затова е било странното пребиваване на Атанас в САЩ, а после и бързото натрупване на капитали, разкриват запознати още преди години.

Братята са и серийни дарители – строят черкви и манастири из цялата страна. С техни пари е изграден и християнският център за подпомагане на бедните в кърджалийския манастир Успение Богородично, заради което прочутият отец Боян Саръев каза, че ще целува ръцете им цял живот. През годините те са и спортни спонсори – преди години издържаха финансови русенския футболен клуб Дунав, но след феновете ги изпонаплюха и те се отказаха. След това започнаха да спонсорират с по 1 млн. евро годишно „Приста Ойл Рали Тийм“. Покрай състезателя Борис Борисов обаче имената им бяха замесени с това на Христофорос Аманатидис-Таки.

През май 2009 г. при специална акция на баретите в хотел „Кемпински“ бяха арестувани няколко от хората на Златко Баретата, а също и рали пилотът Борис Борисов. Тогава ченгета казаха, че той е известен като Боби Белята и е дясната ръка на Таки. „Боби Белята легализира доходите си от престъпни дейности, като се позовава на рекламните договори, които има с Приста ойл“, твърдяха разследващите. Така и не стана известно какво е правил Боби Белята с хората на Златко Баретата. Мълвата гласеше, че са обсъждали ситуация в наркопазара след ареста на Златомир Иванов и изчезването на Таки.

През 2008 г. ченгета им иззеха колекция от 400 старинни монети и антична колесница. Тогава все още го нямаше законът за частните колекции и те не бяха легални. Като член на банда за незаконни археологически разкопки бе арестуван и археологът Димитър Драганов, който се грижи за антиките им и участва във фондацията Братя Бобокови. Бизнесмените твърдяха, че имат редовни документи за експонатите си. Имената на братята изплуват още веднъж във връзка с криминална случка. След покушението срещу Манол Велев през 2007 г. става ясно, че те участват заедно с него в управлението на Сдружение „ТК ВВВ-ПРО ТЕНИС“ – организация с нестопанска цел. Бобокови си падат по екстремни преживявания. И двамата са ловци. Пламен – на редки животни, а Атанас на красиви мацки. Малкият брат обикаля света в търсене на шампионски ловни трофеи. В колекцията му са едни от най-скъпоценните трофеи в целия свят. Малкият е примерен съпруг – твърди, че обожава съпругата си Христина и трите си деца. Такъв е бил и големият до 2000 г., когато в един ресторант среща Ива Титова. Атанас тогава е на 41 г., пълничък и с мустаци.

Явно кризата на средната възраст и златотърсачката-красавица здраво са го цапнали по главата, защото той зарязва съпругата и дъщеря си, бръсне мустаците, отслабва и се хвърля в обятията на Ива. Явно, за да докаже колко е млад, се втурва и в екстремните спортове скача с бънджи, лети с парапланер, пързаля се със сноуборд, за да е до любимата. Ива става Мис България 2003 и всички говорят, че той й е купил титлата.

Миската Ива всъщност разделя двамата братя. Заради нея Атанас се мести в София. Започва да строи къща в Драгалевци. Татко й хък чинно надзирава строежа. През 2005 г. Атанас зарязва красавицата и се връща в Русе. В редките си интервюта в пресата братята, като навити пружини повтарят едно и също по два повода. И на двамата девизът е Колкото повече, толкова повече и, че не ставали за щатски бизнесмени, които работят от зори до мрак, защото обичали да си поспиват, похапват и попийват. По русенска линия е публично известно, че Бобокови са много близки с вицепремиера Красимир Каракачанов, под чиято шапка като лидер на ВМРО е и екоминистерството.

/PIK.bg

---

Любопитно

3 признака, че починал близък е до вас и ви пази

Published

on

Екстрасенсите твърдят, че душите на починалите хора остават в света на живите, за да бъдат до своите роднини и да ги пазят. И ако искате да разберете има ли до вас роднина от света на починалите, то тази статия на Ко4 може да ви помогне:

Животно

Ако 40 дни след загубата на любимия човек срещнете на улицата бездомно коте, пале или ранена птица, то може би в тялото на животното се намира душата на вашия роднина. В този случай не бива да подминавате животното, трябва да го вземете вкъщи и той да стане ваш талисман.

Такива животни притежават невероятна емпатия. Те ще усещат настроението ви, ще ободряват и ще даряват радост дори в най-трудните дни.

Комбинация от числа

Ако редовно срещате едни и същи цифрови комбинации (0000, 1111, 2222) върху часовници, билборди, в реклами по телевизора и т.н., то това е знак, че близкият ви човек е до вас. По този начин той се опитва да каже, че никога няма да ви остави и ще се грижи за вас дори от другия вят.

Също така може да видите/чуете рождената дата или друга значима дата, свързана с починалия. Всичко това оказва, че той е наблизо.

Сън

Може би най-известният знак – сън с участието на починалия родственик. Често интерпретираме тези сънища неправилно, веднага започваме да поставяме заупокойни свещи. Но всъщност вашият близък може да иска да ви донесе важни вести, може би пък иска да ви предупреди за нещо.

Важно е правилно да разшифровате съня. Ако например роднината ви мълчи и се усмихва, той просто е решил да ви каже, че всичко е наред. А ако е разтревожен в съня, значи, че в реалния живот трябва да бъдете внимателни.

Източник: Уебмястото

---

Новини

Истинската война започна! Множество ракети са изстреляни директно по САЩ! Страшно е

Published

on

„Шест ракети бяха изстреляни по военна база на САЩ в Ирак“, предаде нюзру.

„Нападението бе извършено срещу поделение на американските военновъздушни сили в западната провинция Анбар“, допълни медията от Израел.

„На този етап не са постъпвали данни за жертви и пострадали“, посочи още нюзру, която се позова на арабски източници.

Нюзру добави: От Пентагона не са коментирали атаката.

„Никой не е поел отговорността за атаката“, посочи още  изданието.

Мащабна операция срещу бойци от ИД започна в Ирак

Според медийната информация обстрелът е бил извършен с ракети „Град“.

Реактивните снаряди са били разработени в Съветския съюз в началото на 60-те години на миналия век и се произвеждат в Русия до ден днешен.

---

Новини

България удари дъното! Депутатите се сбиха в народното събрание току-що – СНИМКИ

Published

on

Напрежение в Народното събрание. Стигна се до спречкване между депутата от „Продължаваме Промяната” Искрен Митев и председателя на „Възраждане” Костадин Костадинов.

Всичко започна от думи на Митев от парламентарната трибуна: „Станаха ясни някои неща. Стана ясно, че г-н Копейкин предаде хората, защото си купи къща с техните пари, парите, които му останаха, си ги обърна в евро, ваксинира се и накрая вдигна карта, за да покаже, че е повече човек от другите”, заяви народният представител от ПП.

Костадинов се отправи към председателстващия заседанието Кристиан Вигенин с думите: „Този тъпак, ще му разбия носа”. Вигенин обаче не му даде думата, тъй като обяви, че не е ясно към кого е отправено изказването.

Това ядоса председателя на „Възраждане”, който се насочи към Искрен Митев в зала. Имаше спречквания, но до физически удари не се стигна.

От „Възраждане” поискаха извинение от „Продължаваме Промяната” и наказание от страна на Народното събрание заради Митев. Според тях казаното са „клевети и лъжи”. Искането на партията ще бъде обсъдено на Председателки съвет. Възможни са санкции за Митев и за Костадинов.

---
Реклама

Интересни

Любопитно4 месеца ago

3 признака, че починал близък е до вас и ви пази

Екстрасенсите твърдят, че душите на починалите хора остават в света на живите, за да бъдат до своите роднини и да...

Новини2 години ago

Истинската война започна! Множество ракети са изстреляни директно по САЩ! Страшно е

„Шест ракети бяха изстреляни по военна база на САЩ в Ирак“, предаде нюзру. „Нападението бе извършено срещу поделение на американските...

Новини2 години ago

България удари дъното! Депутатите се сбиха в народното събрание току-що – СНИМКИ

Напрежение в Народното събрание. Стигна се до спречкване между депутата от „Продължаваме Промяната” Искрен Митев и председателя на „Възраждане” Костадин Костадинов....

Новини2 години ago

Никога не е стигал до там: Само преди минути Путин прониза цялото човечество с най-страшната заплаха

„Митът за западната социална държава се разпада”, добавя той Президентът на Русия Владимир Путин изрази мнение, че последните безпрецедентни санкции,...

Актуални