Свържете се с нас

Новини

Ето кои са двамата братя Бобокови – от магазинче в русенско село, през червените куфарчета и търговия с горива, до връзки с Таки и Манол Велев. Имат антики за 80 млн. лв. като Васил Божков

Published

on

Нова мащабна спецоперация на прокуратурата, съвместно с МВР и ДАНС, се провежда в цялата страна заради нерегламентиран внос на боклуци. В Ботевград бе обсаден за обиск дома на зам.-министърът на околната среда и водите Красимир Живков, в София – Министерство на околната среда и водите, а в Русе и столицата – домовете и офисите на маститите босове братя Атанас и Пламен Бобокови.

Те са сред най-богатите българи, като според различни класации на в първата десятка на баровците у нас. Братята са родени в русенското село Пиргово. Атанас – на 2 ноември 1959 г., а Пламен на 31 октомври 1968 г. По онова време селото е известно с лозята, винарската си изба и <strong>стария комунистически род Бобокови. Един от него Ангел, става първи секретар на окръжния комитет на БКП в Русе. Той не е нито баща, нито чичо на двамата, както се говори, но определено им е роднина въпреки, че братята гледат все повече да се дистанцират от тази кръвна връзка.

Момчетата от малки се развиват „правилно“ за онова време. Атанас завършва най-престижното русенско училище Английската гимназия, а Пламен второто по престиж Математическата гимназия. После Атанас записва най-престижната по онова време специалност, за която се иска специална препоръка от градския комитет на партията международни икономически отношения, а Пламен също престижното право в Софийския университет. Демокрацията ги заварва в София малкият още следва, а големият работи в дилинг-службата на Българската външнотърговска банка!

Баткото Атанас изведнъж решава да емигрира в САЩ. Какво е правил там, не е публично известно, но скоро се връща и през 1992 г. братята основават първата си фирма в родното си село Пиргово едноличния търговец „Бобоков и синове“. Единият вече е на 33 г., а другият на 24. Дейността на компанията тогава е класифицирана като облекла и аксесоари магазини. Години след старта на бизнеса им те са вече в топ 10 на България по богатство.

Обаче те завъртат и търговия с горива. „Беше много актуално тогава, защото имаше големи проблеми със снабдяването“, разказва години след това по-малкият брат Пламен. Пазарът се стабилизирал, печалбите им намалели, а в петролната търговия се намесили мутрите и братята, по собствените им признания, решили да произвеждат масла. „Приста ойл“ е основана през ноември 1993 г. в русенската рафинерия, която е преработвала добития петрол от находищата край Шабла и Тюленово. Спечелените от петрола пари само за една година ще са били много, защото братята си построяват завод и през 1995 г. започват производство на смазочни масла с марката „Приста“. Четири години по-късно приватизират завода за акумулатори в Монтана – Монбат. С напредване на годините, братята вече имат заводи в Турция, Румъния, Сърбия, Унгария, Туркменистан, пристанищни терминали в Одеса и Варна, летище край Русе, имат изключителните права да снабдяват с масла 750 пристанища по света, а също и йеменската армия.

Притежават и колекция от антики, оценявана на 80 млн. евро. Имената им бяха сред спряганите в парламента като хората, заради които бе гласуван новият закон за културното наследство, узаконяващ частните сбирки. Покойният Стефан Данаилов, като министър на културата, им разрешава и да направят първия частен музей в родината. Бобокови, както почти всички бизнесмени на прехода, всъщност са сред получилите от червените куфарчета с пари за началото на бизнеса си и затова е било странното пребиваване на Атанас в САЩ, а после и бързото натрупване на капитали, разкриват запознати още преди години.

Братята са и серийни дарители – строят черкви и манастири из цялата страна. С техни пари е изграден и християнският център за подпомагане на бедните в кърджалийския манастир Успение Богородично, заради което прочутият отец Боян Саръев каза, че ще целува ръцете им цял живот. През годините те са и спортни спонсори – преди години издържаха финансови русенския футболен клуб Дунав, но след феновете ги изпонаплюха и те се отказаха. След това започнаха да спонсорират с по 1 млн. евро годишно „Приста Ойл Рали Тийм“. Покрай състезателя Борис Борисов обаче имената им бяха замесени с това на Христофорос Аманатидис-Таки.

През май 2009 г. при специална акция на баретите в хотел „Кемпински“ бяха арестувани няколко от хората на Златко Баретата, а също и рали пилотът Борис Борисов. Тогава ченгета казаха, че той е известен като Боби Белята и е дясната ръка на Таки. „Боби Белята легализира доходите си от престъпни дейности, като се позовава на рекламните договори, които има с Приста ойл“, твърдяха разследващите. Така и не стана известно какво е правил Боби Белята с хората на Златко Баретата. Мълвата гласеше, че са обсъждали ситуация в наркопазара след ареста на Златомир Иванов и изчезването на Таки.

През 2008 г. ченгета им иззеха колекция от 400 старинни монети и антична колесница. Тогава все още го нямаше законът за частните колекции и те не бяха легални. Като член на банда за незаконни археологически разкопки бе арестуван и археологът Димитър Драганов, който се грижи за антиките им и участва във фондацията Братя Бобокови. Бизнесмените твърдяха, че имат редовни документи за експонатите си. Имената на братята изплуват още веднъж във връзка с криминална случка. След покушението срещу Манол Велев през 2007 г. става ясно, че те участват заедно с него в управлението на Сдружение „ТК ВВВ-ПРО ТЕНИС“ – организация с нестопанска цел. Бобокови си падат по екстремни преживявания. И двамата са ловци. Пламен – на редки животни, а Атанас на красиви мацки. Малкият брат обикаля света в търсене на шампионски ловни трофеи. В колекцията му са едни от най-скъпоценните трофеи в целия свят. Малкият е примерен съпруг – твърди, че обожава съпругата си Христина и трите си деца. Такъв е бил и големият до 2000 г., когато в един ресторант среща Ива Титова. Атанас тогава е на 41 г., пълничък и с мустаци.

Явно кризата на средната възраст и златотърсачката-красавица здраво са го цапнали по главата, защото той зарязва съпругата и дъщеря си, бръсне мустаците, отслабва и се хвърля в обятията на Ива. Явно, за да докаже колко е млад, се втурва и в екстремните спортове скача с бънджи, лети с парапланер, пързаля се със сноуборд, за да е до любимата. Ива става Мис България 2003 и всички говорят, че той й е купил титлата.

Миската Ива всъщност разделя двамата братя. Заради нея Атанас се мести в София. Започва да строи къща в Драгалевци. Татко й хък чинно надзирава строежа. През 2005 г. Атанас зарязва красавицата и се връща в Русе. В редките си интервюта в пресата братята, като навити пружини повтарят едно и също по два повода. И на двамата девизът е Колкото повече, толкова повече и, че не ставали за щатски бизнесмени, които работят от зори до мрак, защото обичали да си поспиват, похапват и попийват. По русенска линия е публично известно, че Бобокови са много близки с вицепремиера Красимир Каракачанов, под чиято шапка като лидер на ВМРО е и екоминистерството.

/PIK.bg

---

Новини

Истинската война започна! Множество ракети са изстреляни директно по САЩ! Страшно е

Published

on

„Шест ракети бяха изстреляни по военна база на САЩ в Ирак“, предаде нюзру.

„Нападението бе извършено срещу поделение на американските военновъздушни сили в западната провинция Анбар“, допълни медията от Израел.

„На този етап не са постъпвали данни за жертви и пострадали“, посочи още нюзру, която се позова на арабски източници.

Нюзру добави: От Пентагона не са коментирали атаката.

„Никой не е поел отговорността за атаката“, посочи още  изданието.

Мащабна операция срещу бойци от ИД започна в Ирак

Според медийната информация обстрелът е бил извършен с ракети „Град“.

Реактивните снаряди са били разработени в Съветския съюз в началото на 60-те години на миналия век и се произвеждат в Русия до ден днешен.

---

Новини

България удари дъното! Депутатите се сбиха в народното събрание току-що – СНИМКИ

Published

on

Напрежение в Народното събрание. Стигна се до спречкване между депутата от „Продължаваме Промяната” Искрен Митев и председателя на „Възраждане” Костадин Костадинов.

Всичко започна от думи на Митев от парламентарната трибуна: „Станаха ясни някои неща. Стана ясно, че г-н Копейкин предаде хората, защото си купи къща с техните пари, парите, които му останаха, си ги обърна в евро, ваксинира се и накрая вдигна карта, за да покаже, че е повече човек от другите”, заяви народният представител от ПП.

Костадинов се отправи към председателстващия заседанието Кристиан Вигенин с думите: „Този тъпак, ще му разбия носа”. Вигенин обаче не му даде думата, тъй като обяви, че не е ясно към кого е отправено изказването.

Това ядоса председателя на „Възраждане”, който се насочи към Искрен Митев в зала. Имаше спречквания, но до физически удари не се стигна.

От „Възраждане” поискаха извинение от „Продължаваме Промяната” и наказание от страна на Народното събрание заради Митев. Според тях казаното са „клевети и лъжи”. Искането на партията ще бъде обсъдено на Председателки съвет. Възможни са санкции за Митев и за Костадинов.

---

Новини

Никога не е стигал до там: Само преди минути Путин прониза цялото човечество с най-страшната заплаха

Published

on

Митът за западната социална държава се разпада”, добавя той

Президентът на Русия Владимир Путин изрази мнение, че последните безпрецедентни санкции, наложени на Русия от САЩ и техните съюзници заради войната на Кремъл в Украйна, бележат края на една епоха. Според Путин оттук нататък Западът ще загуби „глобалното си господство” както в политически, така и в икономически план, пише RT с което доказва амбицията на Путин за световно господство.

В речта си руският държавен глава заяви, че „митът за западната социална държава, за така наречения златен милиард, се разпада”. Нещо повече – „цялата планета е тази, която трябва да плати цената за амбициите на Запада и опитите му да запази изчезващото си господство на всяка цена”, обяснява руският президент.

Путин прогнозира недостиг на храна в целия свят, тъй като западните санкции срещу Русия са се отразили неблагоприятно на цялата световна икономика. Във връзка с решението на няколко западни държави да замразят активите на руската централна банка Путин заяви, че това само ще подкопае непоправимо доверието в тези държави и ще накара други страни да се замислят, преди да предоставят резервите си на тях. Според руския президент почти половината от активите на Москва са били „просто откраднати” от Запада.

---
Реклама

Интересни

Новини1 година ago

Истинската война започна! Множество ракети са изстреляни директно по САЩ! Страшно е

„Шест ракети бяха изстреляни по военна база на САЩ в Ирак“, предаде нюзру. „Нападението бе извършено срещу поделение на американските...

Новини1 година ago

България удари дъното! Депутатите се сбиха в народното събрание току-що – СНИМКИ

Напрежение в Народното събрание. Стигна се до спречкване между депутата от „Продължаваме Промяната” Искрен Митев и председателя на „Възраждане” Костадин Костадинов....

Новини1 година ago

Никога не е стигал до там: Само преди минути Путин прониза цялото човечество с най-страшната заплаха

„Митът за западната социална държава се разпада”, добавя той Президентът на Русия Владимир Путин изрази мнение, че последните безпрецедентни санкции,...

Новини1 година ago

В момента! Бившият вицепремиер пострада тежко в катастрофа. Има жертви

Председателят на Социалдемократическата партия и бивш вицепремиер на Сърбия Расим Ляич бе ранен тежко в катастрофа, станала в неделя сутринта...

Актуални